Nej, förskolebarn är inte mer stressade än hemmabarn

Agnes Wold påstår i Expressen att anknytningsteori är en av flera ”löjliga och felaktiska (sic!) teorier”, att den är helt obevisad och skapad av en kvinnohatare för att ”knäcka morsor” och visar därmed att hon som väntat inte har förstått någonting om anknytningsteori.

Men sen kommer ett svar från Madeleine Lidman från Hemmaföräldrars nätverk, där Lidman skriver: Problemet uppstår när åsikterna presenteras utan uppföljande faktakontroll och de börjar cirkulera i media som sanningar underbyggda av forskning.

Det är lätt att hålla med om. Men även Lidman presenterar åsikter som sanningar underbyggda av forskning. Och hon skräder inte orden. Hon menar att barnet bara har en enda anknytningsperson som måste vara närvarande hela tiden.

”Att bli skild från sin mamma eller den vårdande vuxna personen som ansvarar för barnets livsuppehälle är förmodligen den mest stressande erfarenhet som ett spädbarn eller ett småbarn kan utsättas för”, skriver Lidman och hänvisar till ”den anknytningsforskning som finns.” Problemet är bara att det finns anknytningsforskning som inte alls stödjer påståendet. Lidman hårdvinklar för att driva sin egen tes, att förskola är av ondo.

Försök hålla flera saker i huvudet samtidigt. Anknytningsteorin är väl prövad. Testet främmandesituationen är mycket noga utprövat. Däremot tystades faktiskt anknytningsteorin ner under flera decennier i Sverige, eftersom det var uppgifter som inte passade in i den stora utbyggnaden av daghemmen.  Det är otroligt långsökt att John Bowlby skulle vara kvinnohatare, när flera av hans närmaste medarbetare var kvinnor. Anknytningsteorin angår hela samhället, absolut inte bara ”morsor”.

Men! Småbarn i barnomsorg är inte mer stressade än hemmabarn. Det visade en dansk studie från 2014. När forskarna mätte kortisolvnivåer i hårtussar dels från barn som gick i den danska småbarnsomsorgen vuggestue och dels från hemmabarn så skilde de sig inte åt. Ju yngre barnen var, desto högre kortisolnivåer oavsett omsorgsform. Resultatet förvånade forskarna.

”Jeg er meget overrasket over resultatet. Det er svært at forestille sig, at et barn ikke bliver stresset af at være i et støjende og udfordrende miljø”, säger forskarne Ole Henrik Hansen, som har lett studien, till den danska tidningen Politiken. Han tror det beror på att barnen anpassar sig.

Själv undrar jag hur hemmabarnen har det generellt, och om det är något annat vi ska söka efter, eftersom de yngsta barnen i undersökningen hade högst kortisolnivåer.

Det finns forskning som visar att barns anknytning inte påverkas av att ha flera olika vårdare dagtid, bara de får återförenas med sina primära vårdnadshavare nattetid, och det finns forskning som visar att barn behöver närvarande vuxna, som kan stötta barnen med glädje och värme.

Oavsett om det sker på förskolan eller hemma.

Annonser
Det här inlägget postades i anknytningsteori, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nej, förskolebarn är inte mer stressade än hemmabarn

 1. Nina skriver:

  ”det finns forskning som visar att barn behöver närvarande vuxna, som kan stötta barnen med glädje och värme.

  Oavsett om det sker på förskolan eller hemma”

  Du tror på riktigt att dessa närvarande vuxna finns inom förskolan? Att man som förskollärare kan vara en ”närvarande vuxen” för 20 barn samtidigt som man ska göra allt annat runt om? Jag pratar inte ur tomma intet, jag har själv jobbat inom förskolan och vet du hur vidrigt det t.ex. är att inför mellanmålet dra upp alla barnen från sin middagsvila, för att sedan sitta med 10 gråtande barn i soffan, har man tur kan man omfamna 4 -5 barn.. Tror du att det finns någon stöttning, värme och trygghet där för dessa barn? Vi fick heller inte berätta för föräldrarna om att deras barn skrek och grät sig igenom i princip hela deras vistelse på förskolan ”väck inte den björn som sover” sa chefen. Mycket tystar oss som förskollärare pga tystnadsplikten, men om en Fskchef har denna syn hur tror du förskolorna ser ut, på riktigt?

  Nä allt det jag sett inom förskolan har förändrat mig för alltid, jag kommer ALDRIG placera mina barn i en institution som förskolan. Aldrig.

  • varavexaleva skriver:

   Jag gör anspråk på att vara en närvarande pedagog. Alla ställen är inte vidriga.
   Jag påstår inte att situationen är bra, och 20 barn i en grupp är för mycket, det håller jag verkligen med om! Men det finns forskning om hur barn bemöts, och även om det är svårare att bemöta barn individuellt i större grupper spelar också andra faktorer in, som pedagogernas förhållningssätt och om de jobbar flera vuxna i samma rum (då de tenderar prata med varandra i stället för barnen) eller ensamma i ett rum med några barn.
   Tråkig inställning att missförhållanden tystades ner. Var du offentliganställd hade du dock meddelarskyddet att falla tillbaka på. Om man som offentliganställd berättar för en journalist om missförhållanden är arbetsgivaren förbjuden enligt grundlag att försöka ta reda på vem som ”gick till media”.

  • varavexaleva skriver:

   Tack för ditt svar! Vad gäller Druglis artikel så nämner hon i sin bakgrund studier som har visat att barn i barnomsorg hade högre kortisolnivåer än barn som var hemma. Men i Druglis egen studie går alla deltagande barn på förskola, så hennes studie säger inget om s k hemmabarn. Den jämför kortisolnivåer hos barnen dagar de var på förskola och dagar de var hemma, men det är samma barn så att säga.
   Det den framför allt säger är att barn som var på förskola över 8 timmar per dag fick högre kortisolnivåer än barn som hade vistelsetid < 8 timmar.
   Så här står det i artikeln: "In childcare, toddlers showed a small increase in cortisol levels during the day, while at home they showed a small decrease. Moreover, a secondary analysis indicated that children who spent 8–9 hours per day in childcare showed an increase in cortisol levels from morning to mid-afternoon. Children who spent less than 8 hours in childcare showed no change in cortisol levels."
   DN-artikeln är det betalvägg på, men här är inslaget från TV4 som DN verkar ha rewritat: http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/fler-förstoppade-förskolebarn-mår-dåligt-av-stress-572c31c1b9a9f6b6d6000092 Den handlar om läkares och pedagogers upplevelse av att många barn i förskoleåldern har problem med magen (en uppfattning som jag delar) men det sägs absolut ingenting om hemmabarns magar. Ingen undersökning egentligen har gjort och det går inte att utröna av TV 4-inslaget om det är stress som verkligen orsakar magproblemen, och om det i så fall är stress på förskolan eller i livet i stort som orsakar magproblemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s