Lösningen på Alfonsgate är inte totalförbud mot filmvisning

Det är advent och en vanlig förskola ser på ”bio” i lekhallen. Barn och vuxna ser filmen Snögubben, Raymond Briggs tecknade mästerverk från 1982. I en halvtimme följer drygt 30 barn från två avdelningar koncentrerat med i handlingen, utan dialog, ljudsatt med klassisk musik och klippt i lugn takt. Någon reagerar kanske på att huvudpersonen James’ mamma blir arg när han kastar en snöboll mot ett fönster, och får bekräftelse av en pedagog att det är ok att bli ledsen när man får skäll. Några blir ledsna över det sorgliga slutet när snögubben smälter, och möts av pedagogerna: Visst var det sorgligt, men James hade ju halsduken kvar som han fick under nattens äventyr.

Nu föreslår Gunilla Brodej i Expressen att filmvisning totalförbjuds på alla landets förskolor. Hon målar upp en idylliserad bild av förskolan som ett ställe dit barn kommer några timmar per dag och leker, skapar, går ut i skogen och lyssnar på högläsning. Förskolan ska tillhandahålla allt detta, men många barn är på förskolan 8-10 timmar, måndag till fredag. Tempot är högt och med stora barngrupper sker många intensiva kontakter. Att se på film i pedagogers närvaro är ett av många sätt att variera verksamheten och låta aktivitet växla med vila. Högläsning är ett annat, och det är underbart, men ofta har vi tyvärr så stora barngrupper att högläsning är svår att få till. Filmvisning som är pedagogiskt motiverad utesluter inte att barnen också leker. De hinner bådadera.

Det är inte bra att barn ser läskig film utan vuxenstöd, vare sig det sker på förskolan eller hemma. Barns växande hjärnor är beroende av närvarande, lyhörda vuxna som kan ta in och bekräfta barnens känslor samt sätta ord på dem. Det är inte förbud vi behöver, utan varma, kärleksfulla vuxna som aktivt deltar i barnens liv. På förskolan såväl som på andra arenor.

Marit Olanders

förskollärare och författare

Innan jag publicerade texten här erbjöd jag Expressen den, men de tackade nej.

Annonser
Det här inlägget postades i media, se barnet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s