Därför behöver spädbarn en närvarande vuxen när de ska somna

”Den närmaste utvecklingszonen” är ett begrepp som myntades av den sovjetiske psykologen Vygotskij, som de flesta pedagoger är bekanta med. Det betyder att med en vuxens närvaro och stöd klarar ett barn mer än vad hen gör på egen hand. Den vuxne – förälder eller lärare – fungerar som stödstruktur. På engelska kallas det scaffolding, byggnadsställning. Så småningom klarar barnet vad det nu gäller på egen hand, utan stöd, och kan fortsätta att utveckla andra sidor med närvarande nära vuxnas stöd.

Termerna närmaste utvecklingszon och stödstruktur har jag som sagt hittills mest stött på inom pedagogiken. Men i den superintressanta boken Anknytning och samhörighet (Gleerups 2009) använder Susan Hart termerna om spädbarns neuropsykologiska utveckling. Omvårdnadspersonens uppgift är att ligga lite före, men inte för långt. Hart skriver:

”Även om människans hjärna är självorganiserande kan denna organisering bara äga rum i ett dyadiskt sammanhang, det vill säga genom en process som omfattar två nervsystem. Barnets omogna nervsystem har begränsad förmåga till självorganisation, bland annat på grund av att informationsbearbetning, motorisk kontroll och de sensoriska och associativa områdenas kapacitet inte är fullt utvecklade” (s 49).

Därför är det omöjligt för ett så litet barn som 4 månader, som inte ens kan omfatta att mamma och pappa finns även om de inte förnimmer dem med syn eller känsel, att att förstå att det är i säkerhet fast hen är ensam i rummet. Därför behöver vi alla under vår första tid pålitliga vuxna som hjälper oss att härbärgera och sätta ord på våra stora och svårbegripliga känslor. Och därför blir det så fel när BVC-sjuksköterskor med sin auktoritet ges utrymme i TV att oemotsagda få ge uttryck för föråldrade och potentiellt plågsamma omvårdnadssätt, som att låta spädbarn ligga ensamma och och ignorera deras uppvaknanden och längan efter närhet.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s