Moralisk stress

Moralisk stress är ett uttryck inom sjukvården som innebär att man inte kan ta hand om patienten på det sätt man skulle vilja, på grund av att olika yttre faktorer hindrar en. Läkartidningen förklarar det här. Jag tycker uttrycket är bra, för att det är så tydligt. Att det går att tillämpa även inom förskolan är uppenbart. Vad man än gör kan man alltid göra mer. Man räcker aldrig riktigt till.

Och det här är något vi måste kunna prata om. Det handlar inte om att vi är dåliga pedagoger när vi inte kan bedriva den verksamhet vi skulle vilja. Det handlar om orimliga villkor. Vi slits mellan lojaliteter med å ena sidan barnen och deras familjer och å andra sidan arbetsgivaren.

En anonym insändarskribent i Norrbottens-Kuriren beskriver detaljerat hur arbetssituationen ofta ser ut för en pedagog på en förskoleavdelning en vanlig dag. Jag känner så väl igen hennes (?) beskrivning.

De yngsta barnen är en utsatt grupp: 

Ettåringar, som fram till dess att de börjar förskolan varit hemma med en förälder och fått full uppmärksamhet och nu plötsligt ska samsas med 14 andra små barn med samma behov av kärlek och trygghet som dem själva. De tvingas snabbt anpassa sig till en miljö som har svårt att möta varje barns enskilda behov och förutsättningar trots att vår läroplan betonar vikten av en inkluderande miljö och en skola för alla.

 Vi har en läroplan för förskolan som visserligen är långt från perfekt (tycker jag), men den finns. Problemet är ramarna för verksamheten gör det så svårt att följa den.

 

I glappet som uppstår växer pedagogernas moraliska stress.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s