Bort med stereotyperna från barnkulturen!

Bloggen Höstlycka  (http://hostlycka.blogspot.com/2011/11/att-leka-indian.html) skrev nyligen om fenomenet att det finns visor och barnböcker som ger en stereotyp bild av indianer. Visan tio små indianer är ett exempel, boken När mamma var indian är ett annat. Höstlycka påpekar det självklara, att det inte rör sig om en slags sagoväsen utan om två kontinenters folk som är i högsta grad närvarande i verkligheten av idag, oftsa mycket långt borta från den stereotypa bilden av smygande, fjäderprydda, rödsminkade naturväsen.

Visan Tio små indianer handlar om indianer som nästan verkar som barn, de smyger på björnen med sina pilbågar och när det börjar bli hett om öronen springer de hem till mamma. Jag förstår att den är tacksam att sjunga, eftersom man övar tiotalet och räknar på fingrarna. men jag tycker inte den är harmlös. Jag tycker faktiskt den är i strid med skolans värdegrund om alla människors lika värde. hur känns det att vara indian eller ha indianska rötter och sjunga den? Vad är det vi förmedlar till barnen?

Höstlycka frågar sig om det hade varit ok med en bok som hette När mamma var zigenare eller När pappa var jude. Knappast.

(Just som jag skriver detta kommer min son med en påse popcorn som han har fått någonstans ifrån. Estrella INDIANpopcorn.)

Nästan ännu märkligare blir det när jag tittar i en kursbok om språklekar och hittar gåtan ”Vilka lappar bor inte i kåtor?” Ännu en oerhört föråldrad och stereotyp bild av ett folk, denna gång ett urtsprungsfolk i vårt eget land. För det första är lappar en nedsättande beteckning som många samer inte själva gillar, och för det andra bor de i hus. Hade en docent i pedagogik, som bokens författare är, fått för sig att skriva ”Vilka n-er bor inte i hyddor?”

När man kritiserar litteratur och sånger kan man bli anklagad för att vara tråkigt politiskt korrekt och för att förhindra barn att ta del av befintlig kultur. Men det håller inte. Skolan och förskolan ska aktivt ta ställning i frågor som rör alla människors lika värde, och förhindra diskriminering på grund av exempelvis etnicitet och kön. Inom skolan hör exemplen här ovanför inte hemma anser jag.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bort med stereotyperna från barnkulturen!

  1. MariaKB skriver:

    Go! Tack för denna. Hade aldrig hört den där gåtan om samer. Vad var svaret?

  2. MariaKB skriver:

    Ja det är idiotiskt. Verkligen. Och folk vet ju så lite.

Lämna en kommentar