Språkinlärning som ett pussel

Om man inte hittar det man söker i kurslitteraturen får man leta på andra ställen. Jag hade ärvt en bok om teckenspråk för spädbarn av en kompis, Baby Signs av Linda Acredolo och Susan Goodwyn spom hare stått och samlat damm i bokhyllan fram till idag.
Precis som jag trodde fanns det översikt över barns språkutveckling i början. Författarna liknar barns språkutveckling vid ett pussel, där alla pusselbitarna måste vara på plats för att man ska se helheten.

Pusselbitarna är:
Lek med ljud. Att få fram ljud inebär att man behärskar munmotorikens olika delar väl, att man kan forma tungan och läpparna, kontrollera stämbanden och andningen och så vidare. Vid tre månader börjar vokalljuden att komma, vid sex månader konsonantljuden. Runt ettårsdagen börjar det komma riktiga ord som en slutpunkt för månader av övning.

Att förhålla sig. Språk är först och främst socialt, ett sätt att förhålla sig, skapa och vidmakthålla förhållanden till andra människor. Barn skapar förhållanden från den stund de föds, eller kanske tidigare och vill vara med och kommunicera.

Lära sig att överföra ett budskap. Långt senare kommer barnets förmåga att medvetet kommunicera, att ha en intention. Enligt Peter Gärdenfors hänger det ihop med självmedvetenhet och medvetenhet om att andra också har ett själv, som man kan uppmärksamma på något man själv har uppmärksammat, om ni hänger med. Ett barn som vill att föräldern ska titta på något tittar omväxlande på föräldern och det hon eller han vill uppmärksamma och kan också peka på det.

Begreppsbildning. I alla fall tror jag att man kan översätta ”forming concepts” till begreppsbildning. Tidigt kan barn tro att alla djur med fyra ben och svans är hundar, men förvånansvärt fort lär man sig att chihuahua, pudel, collie och tax alla är hundar, men att katter, kor och får inte är det.

Använda symboler. Nu översätter jag direkt: När spädbarn börjar förstå att ord representerar  begrepp får det en pusselbit till: Att kunna använda symboler. och då börjar bilden av vad språk är träda fram.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s