Objektskonstans och 5-minutersmetoden

Femminutersmetoden är en kontroversiell metod att få små barn att somna i egen säng, utan kroppskontakt och utan amning. Målet är att barnen ska förmås att sova oavbrutet hela nätterna. Tillvägagångssättet är brutalt: vårdarna lämnar helt enkelt barnet mätt och torrt i en säng, går därifrån och stänger dörren. Sen kommer man tillbaka och tittar till barnet var femte minut. Detta rekommenderas för barn från fem månaders ålder, eftersom barn då inte längre antas vara hungriga på natten.

Objektskonstans är ett begrepp som har myntats av Jean Piaget. Det innebär att man vet att en person eller ett föremål finns fast man inte kan se det. Objektskonstans är baskunskap för alla som sysslar med små barn. Att barn under andra halvåret börjar älska tittut-lekar sägs bero på att de då har utvecklat objektskonstans och vet att den de leker med bara gömmer sig och tittar fram igen.

Jag läste själv om objektskonstans i böcker om barns utveckling när mina egna barn var små, men det var inte förrän jag började läsa Peter Gärdenfors superintressanta bok ”Hur homo blev sapiens” som jag fick en insikt om vad objektskonstans egentligen innebär. Gärdenfors skriver: ”riktigt små barn har ingen värld utanför sina egna upplevelser.”

Riktigt små barn har ingen värld utanför sina egna upplevelser. När de blir lite större har de det. De kan leka tittut. De vet att personen existerar ändå. men barn på under 6-9 månader förmår inte det.

Ändå kan 5-minutersmetoden, enligt dess skapare Berndt Eckerberg, användas för barn från fem månaders ålder. Då har barn ingen objektskonstans. De kan inte förställa sig att vårdaren finns när denne inte syns eller känns.

Inte konstigt att de skriker för livet, och att de sen blir tysta när ingen hjälp kommer. Det är en strategi som är framgångsrik om man råkar väcka en sovande björn. Pojken som gjorde just det i vintras berättade att han först kämpade emot, men sedan gav upp och blev stilla och då lät björnen honom vara. Det räddade livet på honom.

Men barn svävar inte i livsfara i sina egna hem. De ska inte behöva tro att de gör det heller.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Objektskonstans och 5-minutersmetoden

  1. bondunge skriver:

    det
    är säkert olika för olika individer

  2. Daniel skriver:

    Instämmer helt!! /Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s