Sverige har fått nya ordklasser

I tidigare grammatikor hade man 9 ordklasser beroende på att man länge byggde  på ett system som hade sin utgångspunkt i den latinska grammatiken, där detta var en logisk indelning. Så skriver Rehnqvist och Svensson i vår lärobok om språk. De fortsätter med att konstatera att i svenskan passar det bättre med 12 ordklasser, varpå de räknar upp inalles 13 (!?) stycken:

  • verb, verbpartiklar och particip
  • substantiv och pronomen
  • adjektiv och adverb
  • konjunktioner och subjunktioner
  • prepositioner och räkneord
  • infinitivmärket och interjektioner

Om det är 12 eller 13 spelar mig mindre roll. Huvudsaken är att med ett utbyggt system med fler ordklasser har man bättre möjlighet att bestämma alla ord. Det välkomnas! För övrigt är det väl frågan om konjunktioner och subjunktioner är två ordklasser eller en som gör att man blir osäker på antalet.

De nya ordklasserna är verbpartiklar, particip och en ordklass som består av ett enda ord, nämligen infinitivmärket att.

Verbpartiklar är betonade småord som är kopplade till verb, och som gör att verbet ändrar betydelse. Att hålla är inte samma sak som att hålla på, hålla av, hålla ut och så vidare. Verbpartiklar kan se ut som adverb eller prepositioner och ger verbet en metaforisk betydelse. Man känner igen en verbpartikel på att debn är betonad och att den inte kan stå först i satsen.

Participen fortsätter att gäcka den som fått i uppgift att bestämma ordklasser , alla fall om man ska följa vår lärobok. Particip är bildade av verb men böjs som adjektiv. Det kan vara presens particip (t ex springande, försvinnande, havande) eller perfekt particip (t ex jagad, rökt, struken). Presens particip kan användas som adjektiv, efter komma och för att markera samtidighet och som substantiv. Perfekt particip kan också användas som adjektiv, men också tillsammans med vara och bli i en passiv konstruktion. Men frågan kvarstår om man ser meningen ”Hatten är försvunnen” är det okej att skriva att försvunnen är particip? Eller är det ett adjektiv? Eller ett verb?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s