Idyll är en illusion

Ska man slå vakt om barnslig oskuld eller ska man inte hymla om hur illa det är ställt i världen, och svara på barnen frågor?

Jag är också skeptisk till att alla, t o m min treåring, skule delta i tre tysta minuter för offren i World Trade Center. Varför just den katastrofen? Varför har man inga tysta minuter för offren i Haiti, Pakistan eller Japan? Eller varför inte egentligen för alla de miljoner barn som årligen dukar under p g a svält? 1,4 miljoner banr dör varje år, bara på grund av att de inte ammas, vilket i sin tur många gånger beror på vilseledande och mycket aggressiva marknadsföringsmetoder. Bara det är ett World Trade Center om dagen.

Men det var en utvikning. Jag tror det är bättre att få veta saker av föräldrarna än förvrängda versioner av jämnåriga. Världen är inte en idyll och det är bättre att tala om saker än att barn själva läser det på tidningslöpen eller låter fantasin löpa amok. Min treåring trodde att det kunde flyga in flygplan i trevåningshuset i en svensk småstad där hans kusin bodde.

Att skydda sina barn från den onda världen utanför verkar härstamma från den framväxande borgerligheten som kom jämsides med industrialismen. Samtidigt som barn i lägre klass utnyttjades som bilig arbetskraft omhuldades barnen från medel- och överklass och den värderingen har levt kvar.

Astrid Lindgren skriver:

Mamma tycker inte riktigt om, när Madicken hålls inne hos Nilssons. Själv vet Madicken inget bättre ställe än Nilssons kök. Och en gång hörde hon pappa säga så här till mamma:

– Låt henne gå dit! Jag vill, att mina barn ska veta, att det finns människor av olika sorter. Så kanske dom lär sig att inte vara för kvicka med storsläggan.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s