Därför behövs modersmålsundervisningen

Modersmålsundervisningen bidrar till att underminera den gemensamma identiteten i samhället och den pedagogiska nyttan med verksamheten står inte i rimlig proportion till dess kostnader” skriver Sverigedemokraterna på sin hemsida. därför vill de avskaffa modersmålsundervidning.

Men det funkar inte så. Modersmålet är barnets eller elevens förstaspråk och det första språket blidar grunden för andra språk en människa lär sig under sin livstid. Man utgår omedvetet från modersmålet i sin förståelse för hur främmande språk används, hur grammatiken är uppbyggd och hur man kjommunicerar. Har man en stabil grund att stå på i sitt modersmål ökar chanserna att man lär sig svenska och andra språk bra.

Att man själv och ens ursprung bekräftas i skolan bidrar också till samhörighet. Den som själv respekteras kan lättare respektera andra. Den som möts av intresse för sitt modersmål, eller förstaspråk som är en mer neutral benämning, blir i sin tur mer positivt inställd till både sin egen klultur och majoritetskulturen. Den som känner sig inkluderad kan själv inkludera. Den som känner sig utestängd löper större risk att uppfatta sig själv som margnialiserad och segregerad.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Därför behövs modersmålsundervisningen

  1. Resonabel skriver:

    I andra länder gör man en helt annan vetenskaplig bedömning. Vad är det som säger att den som just Sverige gör är den rätta?

  2. varavexaleva skriver:

    Vad gäller forskningsunderlaget finns en bra översikt här i skriften Att läsa och skriva, utgiven av Myndigheten för skolutveckling. Det är inte specifikt svensk forskning utan internationell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s