Böcker som lockar till läsning

När jag jobbade som journalist och satte rubriker på texter var det viktigaste att rubriken hade täckning i texten och att den lockade till läsning. Nu visar det sig att allt fler svenska elever inte klarar att läsförståelsetestet i den stora Pisaundersökningen, vilket är en stor försämring de senaste åren. Orsaken är snarare allt större barngrupper och klasser i förskola och skola än att eleverna är lata och ouppfostrade. Bortsett från allt annat är det inte klokt att svenska beslutsfattare har mage att skylla på offret – att det är elevernas eget fel att de inte lär sig läsa.

För bara några hundra år sedan var det inte viktigt att kunna läsa. Då var det andra saker man behövde kunna för att klara sig genom livet. I dagens informationssamhälle är det helt avgörande att kunna läsa och skriva. Det ligger i samhällets eget intresse att ha en hög kvalité på skola och utbildning.

Det man kan göra på förskolan är att prata med barnen om allt möjligt, att berätta och läsa för dem. Man kan förstås också skriva och illustrera böcker och ge ut dem på eget förlag, som Stina och Joakim Larsson, som tillsammans skrivit och illustrerat en rad roliga bilderböcker. Julius von Quilus bland årets verstingar består av bra rimmade verser om alla årets månader, och Grållen och Silvia på äventyr i badrummet handlar om en gråsuggas och en silverfisks liv och leverne bakom listen i badrummet. Tyvärr är mina barn för stora för bilderböcker nu men jag tipsar gärna om dem: tips, tips!!

Annonser
Det här inlägget postades i Bokprat, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s