”Man vill inte byta mensskydd i skolan”

De flesta flickor får mens någon gång mellan 11 och 15 års ålder. Det innebär att en hel del har mens redan innan de slutar sexan och så gott som alla som slutar nian menstruerar.

Det innebär att flickor var fjärde vecka har ett antal dagar då de måste använbda mensskydd. Och helst byta mensskydd en eller flera gånger under skoldagen.

Aldrig är väl sånt som har med kroppen och sex att göra lika pinsamt som när man är 11-15 år. Samtidigt ska tjejer besöka toaletten, ha med sig mensskydd, byta skydd och kasta det gamla.

Inte alla skolor har en miljö där man som ung tjej känner sig trygg att göra det. Toaletterna är kanske utformade som bås som är öppna mot varandra längst upp mot taket. Då hör man tydligt vad grannen har för sig, om hon t ex river av skyddsplasten från en binda. Inte heller vill man lägga sitt begagnade mensskydd i en öppen papperskorg till allmän beskådan. Och hur ska man få med sig bindan eller tampongen till toaletten? Ska man lägga en ny binda i byxfickan på morgonen? Tänk om den åker upp och syns … Eller ska man ta med sig skolväskan in på toa? Då fattar ju ALLA vad man håller på med.

Flickor löser det så gott det kan. En del stannar helt sonika hemma de första dagarna när blödningen är som kraftigast. Andra kombinerar binda och tampong och går med det hela dagen, eller tar största sortens nattbinda och byter inte på hela dagen.

Hade alla skolor kunnat tillhandahålla snygga toaletter hade mensdagarna blivit mycket enklare. Att de är hela, med hela väggar, handfat så att man kan tvätta händerna utan att låsa upp – och sanitetsbehållare.

Schysta toor är faktiskt viktiga i skolors jämställdhetsarbete.

Annonser
Det här inlägget postades i se barnet, skolan, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Man vill inte byta mensskydd i skolan”

  1. Lisa skriver:

    Det var faktiskt först när jag fick mens(i mitten på sjuan)som jag började använda skolans äckliga toaletter, var så illa tvungen. Men ofta försökte jag gå på toaletten vid lunch eftersom den i skolmatsalen inte var lika äcklig som resten av skolans toaletter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s