Lekfull analys av Hogwarts

När Harry Potter får låna boken Avancerad trolldrycksframställning under sitt sjätte år på Hogwarts är det en gammal bok, fullklottrad med anteckningar som dess förre ägare, ”Halvblodsprinsen” har gjort. Så småningom visar det sig att Halvblodsprinsen gick på skolan flera decennier tidigare och den boken är alltså identisk med de nyinköpta böcker som Harrys klasskompisar har. Läromedlen i Trolldrycksframställning har alltså inte ändrats alls på den tiden!

På Hogwarts är kunskap något absolut. Uråldriga examinatorer kommer till skolan och håller examen med eleverna, och ställer samma frågor som när elevernas föräldrar och deras föräldrar gick på skolan.

Skolan mycket löst kunten till staten och myndigheter – Trolldomsministeriet. När Dolores Umbridge hamnar på skolan för att öka ministeriets inflytande reagerar Hermione starkt. Skolan ses som en fristående organisation och statlig inblandning ses som ett hot. Jag känner igen tänket från tidningsvärlden. Statlig censur av en tidning är otänkbart i en demokrati. Å andra sidan ser vi det i Sveirge som ganska självklart att staten bestämmer läroplanen, inte bara vad beträffar kunskapsöverföring utan också vilka värdne som eleverna ska bibringas. Varöfr ska skolan vara följsam mot staten när inte pressen förväntas vara det?

Annonser
Det här inlägget postades i Harry Potter, skolan, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lekfull analys av Hogwarts

  1. Ellinor skriver:

    Jag håller med dig helt! Bra analys, staten behöver inte styra så mycket för vi människor kan själva bestämma vad vi och våra barn ska lära oss. Och även hur, var, med vem osv. Mindre likriktning är bra för demokratin, medbestämmande, yttrandefrihet osv.

  2. varavexaleva skriver:

    Tack för din kommentar, Ellinor! Intressant att du tolkade det som att jag hade tagit ställning på ett visst sätt. Jag försökte hålla det öppet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s