Wild Kids fällt för tortyrinslag

Granskningsnämnden fällde Svt-programmet Wild Kids för inslaget där barn fick stå fastbundna med huvor. Anledningen till fällningen var att programmakarna inte hade tagit den särskilda hänsyn de ska göra till TV-mediets starka genomslagskraft. De varningstexter som fanns för att barnen inte skulle pröva själva hemma var inte heller tillräckliga eftersom de bara visades i börjhan och slutet av programmet och inte i samband med inslaget.

Jag såg inslaget tillsammans med mina barn. Det var mycket obehagligt. Ett antal barn var (stod? satt? minns inte riktigt) bakbundna vid träd, med huvor över sina huvuden. Andra barn skulle hitta nycklar för att låsa upp och befria dem. Dessutom var det på tid, och plötsligt var tiden ute och de fria barnen fick sticka ifrån de bundna. Då sprang de längs ett järnvägsspår.

Wild Kids är ett slags Robinson av och för barn, där man vinner nya medarbetare i stället för att bli av med dem. De tävlar hela tiden lag mot lag och inte individuellt. Så på så sätt är det inte lika rått som vuxna Robinson och liknande program. Men det innehåller ändå en hel del tvivelaktiga inslag. Förutom ovanstående scen har jag sett förlorande lag få förnedringsuppdrag i form av att mocka i djurhägn på Kolmården. i en final användes en anordning där man satt på sitsar över vatten och svara på kunskapsfrågor. Svarade man fel släppte sitsen efter och man ramlade i sjön.

Detta är inte lek. Inte när det spelas in och inte när man ser på det. Lek präglas av ömsesidighet och turtagande. I lek är alla överens om att det är lek, det syns på mimiken och hörs på röstläget. I lek springer man inte ifrån sina lekkompisar bundna för att vinna ett pris. I lek finns ingen vuxen i bakgrunden som regisserar utan att delta själv.

Jag tycker det är bra att Granskningsnämnden fällde inslaget. Någon form av värdighet måste människan få ha kvar, även om hon deltar i TV.

Annonser
Det här inlägget postades i lek, media, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s