Vad man får säga i TV om små barn

En person som ofrivilligt hamnade i rampljuset vid kronprinsessbröllopet i går var det danska kronprinsparets fyraårige son Christian. Han var en av Victorias och Daniels brudnäbbar och redan när följet tågade in i kyrkan reagerade min son: Gör barnen det där frivilligt? Eller vad händer om de inte vill? Frågan är befogad. Som fyraåring skulle han själv säkerligen vägrat agera brudnäbb.

I eftersnacket i SVT kommenterade Herman Lindqvist barnens uppträdande och det faktum att de, för att döva tristessen hade suttit och kastat blommor. Särskilt nämnde han då Christian. Och kallade honom – Christian Tyrann.

Hade Christian varit 14 eller 24 gissar jag att Lindqvist, som ändå verkar vara en sann kungahusvän, aldrig hade kunnat säga så om honom på skämt. Förmodligen inte heller om han varit flicka (ja bortsett från att den eventuella vitsigheten hade försvunnit då). Men om en FYRAåring är det tydligen okej att säga att han är en tyrann.

Psyykologen och författaren Alice Miller myntade uttrycket ”den svarta pedagogiken”, enligt vilken barn ska hotas och skrämmas till lydnad med aga, utfrysning och – skambeläggning. Lars H Gustafsson uppmärksammade Alice Miller på sin blogg i samband med hennes död tidigare i år.  Skambeläggning är alltså en av ”metoderna” i den svarta pedagogiken. Och att kallas ”tyrann” i nationell TV , när man är en fyra år och har ställts in för en svår, kanske övermäkrig uppgift, det är verkligen att spela på skamkänslor!

Det är som att oskrivna regler om mänskligt hyfs och respekt inte gäller för barn i låt säga förskoleåldern och neråt. BUUUU säger vi och hoppas att SVT i fortsättningen INTE låter såna kränkande uttalanden stå oemotsagda.

Dessutom så var det ju svenskarna som kallade den danske kung Christian II för Tyrann för att han iscensatte Stockholms blodbad, där omkring 90 personer mördades. enligt Wikipoedia är det dock en myt att han fick tillnmanet ”den Gode” i Danmark.

Annonser
Det här inlägget postades i media, se barnet, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad man får säga i TV om små barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s